torsdag, juli 27, 2006

Bokrecension: The great book of Amber


Roger Zelanys böcker om Amber är ett måste för fantasyälskare. Det är en samlingsvolym av hans 10 böcker om Amber, skrivna mellan 1970 och 1992. En del publicerades först i tidningar innan det blev bok. Det kanske är en av anledningarna till att varje bok är kort (åtminstone i fantasygenren), sålunda är hela samlingsvolymen bara på ca 1300 sidor.

Det är skrivet i jag-form, vilket är ett smart drag av författaren. Det är som att läsa en ovanligt välskriven och händelserik dagbok. Så när huvudpersonen snackar med sin bror så får vi veta exakt samma. Inget ges från broderns synvinkel.

Varför är detta så bra?
Jo, i Amber är intrigerna om makten viktigare än blodsband! Och det är intriger inom intrigerna, för att göra det hela mycket intressant.

Det rekommenderas att läsa boken utan mer vetskap än så men för er som vill ha lite mer kött på benen innan ni lägger er i hängmattan kommer här en överblick.

Amber
Vår lilla planet är egentligen en "skugga" av Amber. Alla platser, alla människor är egentligen suddiga kopior av Amber. Den kungliga familjen i Amber är en stor och märklig samling individer. De är som mindre gudar fast ändå väldigt mänskliga och begränsade. "Trumps" (tarot-kort tror jag) använder de som mobiltelefoner och transportmedel. De håller upp kortet framför sig med den person de vill kontakta och så kan de tala med varandra. De kan då även välja att genom kortet gå till den andre. Rätt praktiskt om det inte vore så att det gäller att lita på varandra, och det gör de inte...
Framför allt kan de färdas mellan alla skuggvärldar som finns.

Första delen handlar om Corwin, fast det tar en stund innan man vet det. Han har nämligen minnesförlust och vaknar upp på ett sjukhus (här på jorden), vilket han flyr från. Han är tämligen effektiv på att få fram information för att vara helt "nollställd". Han följer sina instinkter och känslor, men framförallt är han mästerlig på att säga rätt saker med en självsäker röst. Action och mystik på hög nivå.

Temat i boken är helt klart: Don't trust anbody, perhaps not even your self ;-)

Inga kommentarer: