fredag, juli 01, 2011

Det har ingen berättat för mig?

Information är svårt. Ibland får man den till sig, lättförståeligt och i perfekt tid. Men oftast måste man själv leta upp den.

Du behöver inte känna dig skuldmedveten för att du inte vet om något som du inte har en aning om att du borde veta. Om du använt samma roll-on år efter år så är du förlåten för att du inte reguljärt Googlar på om den innehåller carcinogen. Det är information vi vill skall komma till oss, inte något vi måste själva leta upp.

Men å andra sidan, jag är lika förvånad varje gång någon går in i nytt territorium utan att ens utföra en minimal undersökning. Ta bara miffot som reser utomlands för att upptäcka att han kommit dit mitt i monsunregnen (som inträffar varje år vid denna tiden!) eller att det pågår ett smaskigt inbördeskrig.

Eller varför inte den egna företagaren som lanserar en massiv PR-kampanj utan att lägga ned ett par timmar med att läsa på sig om vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Ännu värre är nog den nyanställde som vidarebefordrar ett e-post till alla i företaget utan att först lägga 30 sekunder på att googla om det är ett känt bluffmail som bara är att kasta (eller varför inte läsa på företagets interna policys, vem vet, det kanske finns förhållningsregler uppsatta hur man skall agera när man får konstiga mail från okända människor i Kenya?).

Reglerna för informationshantering har aldrig varit så tydliga som nu.
- Ingen kommer informera dig, men det är enklare än någonsin att själv leta reda på den.

Innan du spenderar pengar, tid eller uppmärksamhet av dina kollegor, släktingar och vänner, slå upp det!




















*Fritt översatt från Godin.


Inga kommentarer: